Bijen

Veel mensen weten het niet, maar zonder bijen kunnen wij niet leven. Bijen zorgen ervoor dat onze gewassen zoals fruitbomen en zonnebloemen worden bestoven. Pas als dit is gebeurd kan een bloem een vrucht maken, bijvoorbeeld een appel.

Een bijenvolk bestaat in de zomer uit gemiddeld 40.000 bijen en één koningin. Bijen gebruiken honing als voedselvoorraad voor de winter en om raten te maken. Dit zijn een soort kraamkamers voor jonge bijen. Honing wordt gemaakt van nectar, stuifmeel en water, dit halen de bijen uit bloemen. Om 1 kilo honing te maken is er 3 kilo nectar nodig. Hiervoor moeten de bijen samen een miljoen keer heen en weer vliegen van de nestkast naar de bloemen.

Wat staat er op het menu?

Nectar en stuifmeel, dit halen ze uit bloemen. In de winter leven ze van hun eigen honing.

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

Afrika en Europa

Alleen of samen?

Een bijenvolk bestaat uit ongeveer 10.000 tot 40.000 bijen.

Voortplanting

De koningin vliegt uit en wordt door mannetjes bijen (darren) bevrucht. Eenmaal terug in het nest gaat ze eitjes leggen, soms wel 2000 per dag. Hier komen larven uit, die worden verzorgd door de bijen in het nest. Na drie weken zijn de larven bijen geworden.

Wist je dat

Wist je dat wij ook honing verkopen in onze winkel? Deze biologische honing is super lekker dus neem een keer een potje mee!