Franse hangoor

Konijnen zijn hele populaire huisdieren, ze zijn zacht en tam. Op het park wonen een aantal bijzondere konijnen.

Ze zijn niet alleen groot, maar hebben ook hele grote flaporen. Dit ras heet ‘Franse hangoor’. Konijnen kunnen heel goed graven, als ze de ruimte hebben kunnen ze een heel dorp onder de grond maken. Daar beneden is het veilig, warm en droog en de ideale omgeving om hun jongen groot te brengen. Konijnen die boven de grond zijn om te eten, waarschuwen bij gevaar de konijnen in de omgeving en onder de grond. Dit doen ze door met hun grote achterpoten heel hard op de grond te stampen. Nu weet je meteen waarom veel konijnen ‘stampertje’ heten.

Wat staat er op het menu?

Bij ons krijgen de konijnen speciale brokjes, hooi en groenvoer. De tanden van konijnen groeien langzaam, door veel te kauwen slijten de tanden en worden ze niet te lang.

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

De Franse hangoor komt natuurlijk uit Frankrijk. Net als bij kippen heeft elk land wel een eigen konijnenras.

Alleen of samen?

Konijnen leven heel graag samen met soortgenoten, daar worden ze heel gelukkig van. Als je graag thuis een konijn wil hebben kun je er beter twee nemen. Je kan twee vrouwtjes of mannetje nemen die aan elkaar gewend zijn. Of je kan twee vreemde konijnen aan elkaar laten wennen, dit noem je ‘koppelen’. Wil je weten hoe je dat het beste kan doen? Kijk dan hier.

Voortplanting

Een konijn is het hele jaar vruchtbaar en is 33 dagen drachtig, ze krijgen gemiddeld 6 jongen die kaal en blind worden geboren. Dieren die kaal en blind worden geboren noem je ‘nestblijvers’. Ze lijken nog helemaal niet op hun ouders en moeten nog gevoerd worden.

Wil je hierover meer weten? Kijk dan hier.