Kippen

Als je aan een boerderij denkt, dan denk je meestal ook aan kippen. Hier op het park lopen de meeste kippen lekker los tussen de bezoekers.

Ze zijn gewend aan mensen en gehecht aan hun omgeving, ze kunnen wel weglopen maar doen dat niet. Op boerenbedrijven worden kippen gehouden voor de productie van vlees en eieren, maar wist je dat een kip niet elke dag een ei legt? Als de dagen korter worden en de temperatuur daalt, stopt een kip met eieren leggen. Pas in het voorjaar gaan ze weer leggen. Als ze genoeg eitjes hebben gelegd en gepaard hebben met een haan, gaan ze er drie weken lang op zitten. Dit noemen we ‘broeden’. Als de kuikentjes uit het ei komen kunnen ze meteen lopen en eten.

Wat staat er op het menu?

Kippen lusten bijna alles, ze eten wormen, insecten, fruit, groenten of gras. Onze kippen krijgen speciale kippenkorrels en zijn al scharrelend op zoek naar extra hapjes. Je kunt bij ons ook kippenvoer kopen en zelf aan de kippen geven. Sommige kippen komen zelfs uit je hand eten.

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

Elk land heeft wel één of meerdere kippenrassen. Op onze boerderij hebben we Hollandse krielen, die komen natuurlijk uit Nederland. Er lopen grote Brahma’s die uit India komen, de Wyandottes komen uit Amerika.

Alleen of samen?

Kippen leven graag in groepjes die meestal bestaan uit 1 haan (het mannetje) en meerdere hennen (de vrouwtjes). Een groep kippen noemen we een ‘toom’. Een moeder kip met kuikentjes heet een ‘kloek’

Voortplanting

Kippen leggen gemiddeld 10 eieren en gaan hierop broeden, het duurt drie weken totdat de eieren uitkomen.