Toggenburger

Deze Zwitserse geit komt veel voor in Nederland. Aan het begin van de vorige eeuw werden ze vooral gebruikt als melkgeit, tegenwoordig zie je ze steeds meer als gezelschapsdier.

Alle geiten in Nederland moeten twee oornummers dragen. Hierop staat een ‘uniek’ nummer. Als een geit wordt verkocht, moet je bij de Gezondheidsdienst voor Dieren opgegeven waar de geit naartoe gaat. Ook als de geit lammetjes heeft gekregen of overlijdt moet dit worden opgegeven.

Wat staat er op het menu?

Geiten eten graag gras en af en toe een boomblaadje. Bij ons krijgen ze hooi en speciale geitenbrokjes. Om te zorgen dat ze alle vitamines en mineralen binnen krijgen, geven wij ze speciale pasta. Dit zit in groene emmers en staat in hun stal en buiten, zodat ze altijd een hapje kunnen nemen als ze daar zin in hebben.

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

Zwitserland, regio Toggenburg

Alleen of samen?

Geiten zijn echte groepsdieren, een groep geiten noem je een ‘kudde’. In een kudde voelen geiten zich veilig.

Voortplanting

Na een draagtijd van vijf maanden worden de lammetjes geboren. Als de lammetjes geboren zijn gaat de moeder ze meteen schoon likken. Binnen een paar minuten gaat het lammetje al proberen te staan en na ongeveer een uur gaan ze bij hun moeder drinken.