Varkens

Denk je aan varkens, dan denk je ook aan modder. Ze vinden het heerlijk en gaan er graag in liggen en rollen.

Dit doen ze om parasieten zoals luizen, muggen en andere kriebelbeestjes van hun huid te halen en het werkt meteen als zonnebrand crème. Varkens zijn vanaf hun geboorte al zindelijk en als ze genoeg ruimte hebben zullen ze zo ver mogelijk van hun nest poepen en plassen. Varkens worden vaak gehouden vanwege het vlees, wist je dat er in Nederland meer varkens dan mensen wonen?

Bij ons op het park wonen twee ‘kunekune’ varkens en ze kunnen hier volop genieten van hun leven. Ze zijn gek op aandacht en knuffelen.

Wat staat er op het menu?

Varkens hebben heel veel op hun menu staan. Ze zijn gek op eten en lusten daarom ook bijna alles. Onze varkens krijgen hooi, speciale brokjes en af en toe wat groenten en fruit.

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

Kunekune varkens komen oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland. Hun naam betekent ‘dik en rond’. Als je ze ziet weet je meteen waarom. Ze zijn populair als kinderboerderijdier omdat ze rustig zijn en je kunt ze makkelijk aaien.

Alleen of samen?

Ze leven heel graag in groepen.

Voortplanting

Varkens zijn 3 maanden, 3 weken en 3 dagen drachtig. Ze krijgen dan ongeveer 10 biggetjes. De biggetjes kunnen direct na de geboorte lopen.