Wilde zwaan

Zwanen gebruiken hun lange nek om op de bodem van sloten en vijvers te zoeken naar waterplanten. Wist je dat je de wilde zwaan niet zo vaak ziet? De zwanen die je wel veel ziet zijn Chinese knobbelzwanen. Deze zijn ooit vrijgelaten en kunnen prima overleven in het Nederlandse klimaat.

Wat staat er op het menu?

Gras en waterplanten (herbivoor)

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

Noord-Europa en Azië

Alleen of samen?

Een mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar.  Dit wordt ook wel monogaam genoemd.

Voortplanting

De wilde zwaan komt alleen in de winter naar Nederland, in het voorjaar vertrekken ze naar het noorden van Europa om te broeden. Pas als zwanen 4 jaar zijn gaan ze broeden en leggen ze 5 eieren die na 35 dagen uitkomen.