Witte melkgeit

De naam zegt het al, de melkgeit wordt veel gebruikt op geitenboerderijen. Er zijn 400.000 van deze geiten in Nederland. Ze worden twee keer per dag gemolken en geven per keer ongeveer 2 liter melk.

Veel mensen denken dat alleen bokken (mannetjes geiten) hoorns hebben, maar dat is niet zo. Het vrouwtje heeft ook hoorns maar die zijn kleiner en stoppen op den duur met groeien. Bij bokken groeien de hoorns door, dus hoe ouder de bok hoe langer en dikker de hoorns.

Wat staat er op het menu?

Geiten eten graag gras en af en toe een boomblaadje. Bij ons krijgen ze hooi en speciale geitenbrokjes. Om te zorgen dat ze alle vitamines en mineralen binnen krijgen, geven wij ze speciale pasta. Dit zit in groene emmers en staat in hun stal en buiten, zodat ze altijd een hapje kunnen nemen als ze daar zin in hebben.

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

Nederland

Alleen of samen?

Geiten zijn echte groepsdieren, een groep geiten noem je een ‘kudde’. In een kudde voelen geiten zich veilig.

Voortplanting

Lammetjes van melkgeiten worden op een melkgeitenbedrijf meteen na hun geboorte bij de moeder weg gehaald en in een stal met andere lammetjes gezet. Ze krijgen de eerste dagen biest uit een fles te drinken. Biest is de melk die een moedergeit aanmaakt als ze net een lammetje heeft gehad. Deze melk zit vol met antistoffen en zorgt ervoor dat het lammetje een goede weerstand heeft.

Na vier dagen krijgen ze speciale poedermelk te drinken. Vanaf dat moment wordt de moedergeit twee keer per dag gemolken door de boer en wordt de melk gebruikt voor het maken van kaas, kwark of gewoon om te drinken.

De geitlammetjes (vrouwtjes) worden, als ze groot zijn ook gebruikt om te melken. De boklammeren (mannetjes) worden opgefokt en gebruikt voor het vlees.