Bijen
Vandaag geopend vanaf:
10:00 uur
Binnenkort: Binky meet & greet

Kom naar Binky

Knuffelen met de geitjes, waterfietsen met het hele gezin en spelen in een van de speeltuinen!

Binnenkort: Binky meet & greet
Vandaag geopend vanaf:
10:00 uur

Bijen

Veel mensen weten het niet, maar zonder bijen kunnen wij niet leven. Ze zorgen ervoor dat onze gewassen zoals fruitbomen en zonnebloemen worden bestoven. Pas als dit is gebeurd kan een bloem een vrucht maken, bijvoorbeeld een appel.

Een bijenvolk bestaat in de zomer uit gemiddeld 40.000 bijen en één koningin. Bijen gebruiken honing als voedselvoorraad voor de winter en om raten te maken. Dit zijn een soort kraamkamers voor jonge bijtjes. Honing wordt gemaakt van nectar, stuifmeel en water, dit halen ze uit bloemen. Om één kilo honing te maken is drie kilo nectar nodig! Hiervoor moet een bijenvolk samen een miljoen keer heen en weer vliegen van de nestkast naar de bloemen.

Misschien zie je best vaak een bij, maar het gaat niet goed met deze insecten. Dat komt doordat ze steeds minder leefruimte hebben maar ook door bestrijdingsmiddelen, ziekten en klimaatverandering. Daarom is het belangrijk dat we deze kleine, kwetsbare helden beschermen. Bijvoorbeeld door het planten van bij-vriendelijke bloemen, het verminderen van het gebruik van gif in de landbouw en door het ondersteunen van lokale imkers en duurzame landbouwpraktijken. Bij Binky proberen we de bij te helpen. Dat doen we op verschillende manieren, om onze social handprint te vergroten.

Wat staat er op het menu?

Nectar en stuifmeel, dit halen ze uit bloemen. In de winter leven ze van hun eigen honing.

Waar komen bijen oorspronkelijk vandaan?

Afrika en Europa

Alleen of samen?

Een bijenvolk bestaat uit ongeveer 10.000 tot 40.000 bijen.

Voortplanting van bijen

De koningin vliegt uit en wordt door mannetjesbijen (darren) bevrucht. Wanneer ze terug in het nest gaat ze eitjes leggen, soms wel 2000 per dag. Hier komen larven uit, die worden verzorgd door de bijen in het nest. Na drie weken zijn is een larve een volwassen bij geworden.

Wist je dat?

Wist je dat wij ook honing van onze eigen bijenvolken verkopen in onze winkel? Deze biologische honing is super lekker dus neem een keer een potje mee! Daarvoor werken we ook samen met lokale imkers, waaronder Imkersvereniging Apeldoorn-Ugchelen.