Huiskat

Katten zijn vaak op boerderijen te vinden. Het zijn niet alleen gezellige huisdieren, maar ze zorgen er ook voor dat het ongedierte zoals ratten en muizen gevangen worden.

Wist je trouwens dat katten één van de oudste huisdieren zijn die er bestaan? In de tijd van de Egyptenaren waren katten zo belangrijk dat ze na hun dood een speciaal graf kregen.

Wat staat er op het menu?

Kleine dieren zoals muizen, ratten en vogeltjes. Onze katten krijgen speciale kattenbrokjes maar vangen af en toe ook een muis.

Waar komen ze oorspronkelijk vandaan?

Europa

Alleen of samen?

Dat is bij katten niet echt duidelijk. Ze hebben geen vaste partner waarmee ze de rest van hun leven samenblijven, maar het zijn wel sociale dieren. Soms leven wilde katten in groepjes en soms leven ze alleen.

Voortplanting

Als een vrouwtjes kat (poes) wil paren, is ze krols. Ze spreidt een speciale geur af en gaat heel hard miauwen. Nadat ze door een mannetje gedekt is, worden na 9 weken de jongen geboren. Ze zijn dan nog blind en doof, maar een paar dagen later gaan de oogjes al open. Als ze acht weken zijn kunnen ze al helemaal zelfstandig leven.