Muskus eend
De Muskus eenden zijn in de 16e eeuw door Spaanse ontdekkingsreizigers meegenomen naar Europa. Zo wisten ze dat ze onderweg genoeg vlees hadden voor onderweg. En ook bij thuiskomt hadden ze een makkelijk te houden eend waar veel vlees aan zit.
De Muskus eend wordt ook wel Kaapse eend genoemd. Door dat ze een groot aanpassingsvermogen hebben leven er nu ook groepen het hele jaar rond in Nederland.
Wat staat er op het menu?
Ze eten grassen, zaden, waterplanten en bladeren. Maar ook kleine diertjes zoals vissen, reptielen, spinnen en mieren staan op het menu.
Waar komen ze oorspronkelijk vandaag?
Zuid- en Midden-Amerika.
Alleen of samen?
Ze leven voornamelijk in groepen. Ze vormen geen koppels voor het leven maar de woerd (man) blijft wel een aantal weken bij de moeder en kuikens om ze te beschermen en voedsel te zoeken.
Voortplanting
Ze leggen tussen de 10 en 20 eieren waarvan er meestal tussen de 10 en 16 uitkomen. De eend is een hele goede broeder, voordat ze vast op het nest blijft zitten zorgt ze ervoor dat de eieren al voorverwamd zijn.
Als ze er vast op gaat zitten komen de eieren na ongeveer 35 dagen uit.