Over ons

Speelboerderij Binky is een 4 hectare groot en groen park, met een kinderboerderij, diverse speeltuinen, een waterfietsvijver en een horecaterras. Het park is vernoemd naar de mascotte van het park, varken Binky. Het park is één van de drie Apeldoornse kinderboerderijen die in beheer zijn bij Accres Apeldoorn. Dat is een Apeldoornse organisatie die in opdracht van gemeenten maatschappelijke voorzieningen beheert en exploiteert (zoals wijkcentra, zwembaden, sport- en gymzalen en in Apeldoorn ook Park Berg & Bos) en met een afdeling Sportservice die sporten en bewegen in Apeldoorn stimuleert.

Speelboerderij Binky is ook nog bekend onder de naam ‘Kinderparadijs Malkenschoten’, waarbij ‘Malkenschoten’ verwijst naar de buurt en de naam van het vroegere landgoed.

Geschiedenis

Op het terrein waar nu de Speelboerderij is, was van 1948 tot 1952 een Rodeo Farm gevestigd; een dierenpark met sportvelden en zwembaden. In 1954 heeft de gemeente Apeldoorn het terrein gekocht om er een kinderboerderij van te maken. Die is in 1957 geopend als Kinderboerderij Malkenschoten, met een speeltuin, zwembaden, een waterfietsvijver, voetbalvelden, tennisbanen en een rolschaatsbaan.
Tussen 1965 en 1970 werden de voetbalvelden, tennisbanen en zwembaden verkocht of verpacht, waardoor het terrein overbleef zoals we dat nu kennen.
In 1999 heeft de gemeente Apeldoorn het beheer en de exploitatie van maatschappelijke voorzieningen, zoals de kinderboerderijen, ondergebracht bij Accres.

Beleid en thema

Nog steeds voeren we bij Speelboerderij Binky de beleidsdoelstellingen van de gemeente Apeldoorn uit. Voor de kinderboerderijen geldt in Apeldoorn dat ze vier hoofddoelstellingen hebben:

  • Educatie = bezoekers (spelenderwijs) informatie geven over (landbouw)huisdieren, natuur en voedsel
  • Recreatie = een betaalbaar en laagdrempelig dagje uit bieden
  • Sociaal-cultureel = een ontmoetingsplek en werkplek maken
  • Therapeutisch = in een groene omgeving op een veilige manier in contact komen met dieren

Het thema van de Speelboerderij is ‘Op en rond de boerderij; op het erf, in de wei, in het water en in het bos’.

Sociale impact

Sinds 2022 meten wij onze sociale impactwaarde. Dat doen we via een Social Handprint, dat laat zien aan welke van de 17 Duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties wij met onze activiteiten positief bijdragen voor onze omgeving. En die bijdrage wordt op basis van wetenschappelijke data vertaald naar financiële waarde.

Het in kaart brengen van de sociale impactwaarde heeft als voordeel dat we laten zien dat we meer zijn en bieden dan alleen een leuk dagje uit voor onze gasten. En daarnaast helpt het ons team te bedenken wat we nog meer kunnen doen om bij te dragen aan een mooie en gezonde wereld.